Geschiedenis Sambadans

Het woord Samba betekent in Afrikaanse talen onder meer ‘heilig gebed’, ‘opgewonden zijn’, ‘een heilige dans’ en ‘een dans voor jonge mensen’. Het mooiste is dat de Sambadans eigenlijk al deze betekenissen met zich mee draagt. Samba is uitdagend, jong en voor de ware liefhebbers ook heilig. Geen wonder dus dat de Sambadans in de Cariben zo populair is.

Maar waar komt deze schitterende dans nu eigenlijk vandaan? De Samba komt van oorsprong niet uit de Cariben, maar is ontstaan in een aantal West-Afrikaanse landen. In het koloniale tijdperk werden er in een paar eeuwen zo’n drie tot vijf miljoen slaven vanuit Afrika naar Brazilië verscheept. Al deze mannen en vrouwen brachten hun culturele tradities met zich mee, en zij zetten deze voort in hun nieuwe land. De samensmelting van al deze Afrikaanse ‘Samba-varianten’ is de Sambadans zoals wij deze vandaag de dag kennen.

Tegenwoordig wordt de Samba vooral geassocieerd met het jaarlijkse carnaval van Rio de Janeiro. Schitterende dames met prachtige maskers op laten in grote shows hun kunsten zien. De Sambadans is uitdagend, ritmisch, sexy en altijd een lust voor het oog. Om ook een lust voor het oor te zijn, is het gebruikelijk om bij deze spectaculaire Sambashows ook een Batucada-band te regelen. ‘Batucada’ betekent letterlijk ‘slagwerk’, de Batucada-band bestaat dan ook voornamelijk uit een gevarieerd scala aan slaginstrumenten. Voor een swingende en ritmische ondersteuning van een Sambashow is een Batucada-band dus een geweldige aanvulling.

DELEN
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Google PlusVisit Us On Youtube